Missie en visie NCad
Het NCad is ingesteld voor de bescherming van dieren die worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en voor onderwijs. Het Comité heeft een brede, inhoudelijke en uitvoerende taak.
Het NCad brengt zichtbare verbeteringen tot stand gericht op het Vervangen, Verminderen en Verfijnen (3V's) van dierproeven en de ethische toetsing van het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Het NCad doet dit mede op grond van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in eigenschappen en vermogens van dieren en de consequenties daarvan voor de weging van hun belangen, rekening houdend met het voorzorgsprincipe.
Hiermee draagt het NCad bij aan een minimalisatie van proefdiergebruik en het versnellen van wetenschappelijke ontwikkelingen. Zorgvuldig en wetenschappelijk onderbouwde (beleids)adviezen aan de minister van LVVN vormen de basis van het werk van het NCad. Dat doet het NCad onafhankelijk, zowel gevraagd als ongevraagd. Het NCad brengt daarvoor partijen bij elkaar en deelt kennis om de verdere ontwikkeling van het proefdierbeleid te bevorderen, zoals de invulling van het 3V-beleid en de ethische toetsing. Het NCad is nationaal en internationaal een spin in het web in de maatschappelijke discussie over het gebruik van proefdieren en de ontwikkeling van alternatieven.
Het NCad ontsluit kennis die (inter)nationaal beschikbaar is op het gebied van de 3V's en de ethische toelaatbaarheid van dierproeven en maakt daardoor een verantwoord dierproevenbeleid voor alle betrokkenen in Nederland mogelijk.
Het NCad neemt initiatieven om innovaties te stimuleren en boekt daarmee resultaten, zowel in nationaal als internationaal verband.