NCad in Nieuwsuur: meer geld nodig voor proefdiervrije innovatie
Zondag 17 juli 2022 werkte het NCad mee aan een Nieuwsuur-reportage over dierproevengebruik. Andere organisaties kwamen ook aan het woord. Zoals Mouse Clinic van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis en de stichting Proefdiervrij.
Voorzitter Henk Smid van het NCad legde uit waarom dierproeven bij bepaald onderzoek nog steeds nodig zijn. Tegelijk blijft het ook belangrijk om te investeren in proefdiervrije innovatie.
Alleen dierproeven voor medicijnen
Henk Smid: 'Dierproeven voor cosmetica zijn gelukkig al jarenlang verboden. Deze discussie hoeven we niet meer te voeren. En voor medicijnen moeten we blijven streven naar goede vervangbare methoden van dierproeven. Steeds vaker tonen studies aan dat resultaten van dierproeven niet altijd te vertalen zijn naar de mens. Daarom is het noodzakelijk om nieuwe methoden op dit gebied te ontwikkelen.'
Proefdiervrije oplossingen
De regering zet al jaren in op minder dierproeven. Het doel was dat Nederland in 2025 wereldleider is in proefdiervrije oplossingen. Onderzoekers vinden dit niet haalbaar. Dit vinden ook de vergunninghouders die in Nieuwsuur aan het woord kwamen. Zij verwachten dat dierproeven over tien jaar nog bestaan.
Geen wereldleider, wel koploper
Henk Smid: ‘We zijn in 2025 geen wereldleider, maar wel koploper in proefdiervrije oplossingen. Dit komt vooral door gebrek aan geld.’ Hij roept op om meer te investeren in de ontwikkeling van proefdiervrije innovatie. Hiervoor is zeker 15 miljoen per jaar nodig.
Uitzending terugkijken
Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug via NPO Start of via NOS.nl. Of lees het artikel ‘Nederland dierproefvrij? Nog lang niet mogelijk, zeggen wetenschappers’ op NOS.nl