Evaluatie van het NCad advies: ‘Transitie naar proefdiervrij onderzoek’

“De transitie naar proefdiervrij onderzoek vordert zowel in Nederland als internationaal gestaag en er is beweging over alle domeinen van het wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk blijven er nog aspecten onderbelicht die de transitie een verdere impuls kunnen geven.” Dat is de conclusie uit onze evaluatie van de implementatie ons advies uit 2016: ‘Transitie naar proefdiervrij onderzoek’. In dat advies zijn toen aanbevelingen gedaan om de transitie naar proefdiervrij onderzoek te versnellen en proefdiergebruik te verminderen. Omdat tussentijdse reflecties belangrijk zijn voor het succesvol verlopen van de transitie, hebben wij een evaluatie uitgevoerd om de voortgang van de transitie en de impact van het transitie-advies uit 2016 in kaart te brengen.

Onze evaluatie geeft een overzicht van de gestelde doelen en ambities binnen de domeinen werkzaamheid- en veiligheidsonderzoek, fundamenteel wetenschappelijk en translationeel onderzoek, en educatie en training. Ook wordt inzicht gegeven in drivers en barrières in de transitie naar proefdiervrij onderzoek en hoe stakeholdergroepen tegen de transitie aankijken. Hiervoor hebben we onderzoek uitgevoerd onder stakeholders en verdiepende onderzoeken laten uitvoeren door verschillende experts.

Het rapport met de resultaten van onze evaluatie, en verdiepende achtergronddocumenten, is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Dit rapport bevat tevens een doorkijk naar een vervolg transitie-advies dat gepland is voor 2025.