Congres FELASA
De Federation of European Laboratory Animal Science Associations (FELASA) organiseerde in juni een wereldcongres. In Marseille kwamen 2200 deelnemers bij elkaar voor ontmoeting, ontwikkeling en presentaties van onderzoeksresultaten. Dankzij de goede opkomst kon er volop bijgepraat worden over alles wat er speelt rond dierproeven.
Het hoofdthema was ‘culture of care’, ofwel de ‘cultuur van zorgzaamheid voor mens en dier’. Zowel de Europese Commissie als verschillende Europese landen gaven uitleg over hun werkwijze rond zorg.
Het NCad behandelde tijdens het wereldcongres 3 onderwerpen. Wim de Leeuw lichtte de Zienswijze Cumulatief Ongerief toe, die opgesteld is op verzoek van de Centrale Commissie Dierproeven (CCD). In deze richtlijn wordt ingeschat welk effect de som van verschillende handelingen heeft op één dier. Hierover vind je meer in deze nieuwsbrief. Bea Zoer verzorgde een presentatie over het advies ‘Humaan Weefsel’. Ze vertelde dat beter en meer gebruik van humaan weefsel in het onderzoek bij zou kunnen dragen aan vermindering van dierproeven. Leane van Weereld presenteerde het advies COVID-19. Daarin wordt duidelijk dat tijdens de pandemie vooral is gekozen voor (dier)modellen waarmee men al ervaring had. In de ontwikkelingsfase van de nieuwe generatie vaccins zullen proefdieren nog nodig zijn. Maar toch hoeven zij in de routine batchcontroles niet of nauwelijks meer ingezet te worden. Over het rapport Advies COVID-19 lees je hieronder meer.