Leven Lang Leren

Er worden hoge eisen gesteld aan bevoegdheid en bekwaamheid van medewerkers die betrokken zijn bij dierproeven. Om deze te waarborgen is een nieuw begrip geïntroduceerd, namelijk Culture of Care. Bij Culture of Care gaat het om de best mogelijke zorg en behandeling voor proefdieren en de borging daarvan binnen de organisatie.

Om kwaliteit van onderzoek en verantwoord proefdiergebruik te garanderen is het belangrijk dat medewerkers in alle gebieden van dierexperimenteel onderzoek hun kennis en vaardigheden kunnen verdiepen, verbreden en onderhouden, een kritische blik ontwikkelen en elkaar op een positieve manier scherp houden. De Culture of Care biedt daarvoor het optimale klimaat en heeft ertoe geleid dat de systematiek van ‘Leven Lang Leren’ ook de norm binnen het dierexperimenteel onderzoek is geworden. Net als in vele beroepen in de gezondheidszorg.

Het 3Rs-Centre ULS (Utrecht Life Sciences) en IvD-Platform hebben, in samenwerking met ons, de ‘handreiking voor een leven lang leren in het dierexperimenteel onderzoek’ gepubliceerd. Deze handreiking bevat veel concrete elementen, die binnen onderzoeksinstellingen nader bediscussieerd en uitgewerkt dienen te worden. Een voorbeeld hiervan is het centraal vastleggen van competenties in een individueel bekwaamheidsdossier. Een ander belangrijk punt van aandacht voor ons is de mate waarin het hogere management en de instellingsvergunninghouders van grote instellingen de voorwaarden scheppen voor Culture of Care.