OESO-Leidraad: Humane eindpunten voor regulatoir onderzoek

Een humaan eindpunt kan worden beschreven als: "De eerste indicatie in een dierexperiment van potentiële pijn en/of ongerief dat, binnen de context van de te behalen wetenschappelijke eindpunten, gebruikt kan worden voor het ondernemen van acties, zoals humaan doden van het dier of het wegnemen of verlichten van de pijnlijke en/of stressvolle procedures.” (Hendriksen en Morton, 1999).

Humane eindpunten bij toxicologische veiligheidsbeoordeling zijn opgesteld om hevige pijn, hevige stress, lijden, of een aanstaande dood te kunnen voorspellen, voordat het dier deze gevolgen van het onderzoek daadwerkelijk ondervindt. De leidraad ‘Guidance Document on the Recognition, Assessment, and Use of Clinical Signs as Humane endpoints for Experimental Animals Used in Safety Evaluation’ is in 2000 uitgebracht door de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het guidance document geeft informatie over het herkennen, beoordelen en gebruiken van klinische verschijnselen die wijzen op toxiciteit of leed als humane eindpunten. Het Engelstalige rapport is hier te downloaden.

Naast het OESO-rapport bevat de website ‘humane endpoints’ veel andere informatie over humane eindpunten in dierexperimenteel onderzoek.